Využijte dopravu ZDARMA při objednávce nad 1 200 Kč

Fíky a datle – co o nich možná nevíte?

Co možná nevíte o fících

Toto exotické ovoce je plodem fíkovníku (Ficus carica), který má původ v Přední Asii již v 8 tisiciletí před n. l. Čerstvé dužnaté, medově šťavnaté plody obsahují až 80 % vody. Sušené fíky obsahují cca 15 % vody, 60 % cukru, 5 % pektinu, 3 % škrobu a malý obsah tuku. Bílý povlak na fících je zkrystalovaná glukóza. Fíky podporují trávení, rychlý zdroj energie při psychické a fyzické únavě, zlepšují střevní mikroflóru, výborně zasytí.

Dnes jsou největšími producenty fíků Turecko, Írán, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Alžírsko a Kalifornie. 

Fíky a jejich účinky:

  • zdroj energie (obsahují nerafinované cukry) při psychické a fyzické únavě, dobře zasytí, vhodné pro sportovce (zdroj proteinů)
  • při kašli, nachlazení, bronchitidě, čištění ledvin a močových cest 
  • mají schopnost rozpouštět usazené hleny v dýchacích cestách
  • podporují činnost střev a čistí jejich sliznici
  • podporuje zdravé zažívání, střevní flóru 
  • čistí ledviny (močopudný účinek)
  • májí detoxikační účinek (vysoký obsah vlákniny)
  • jsou zdrojem elektrolytů sodík, draslík, hořčík, vápník
  • snižuje hladinu tuků v krvi a harmonizuje hladinu cholesterolu
  • podporuje mozek a mozkové funkce
  • neutralizují kyselinotvorné potraviny
  • chutná a kvalitní náhrada cukrovinek a sladkého pečiva
  • jsou účinnou prevencí kardiovaskulárních a nádorových onemocnění

 

Co možná nevíte o datlích 

Plody datlí (datle, plody datlovníku pravého - Phoenix dactylifera) jsou podlouhlé oválné bobule dlouhé  až 7 centimetrů, v průměru mají 2 až 3 centimetry. Podle druhu - odrůdy mohou mít  různé barvy od  žluté, oranžové, tmavě červené  až po černou barvu. Datle pocházejí z oblastí Mezopotámie ve střední Asii, kde se pěstovaly již před více než 5000 lety. Odtud pochází i perská epilace.  Mezi přední pěstitele datlí patří: Írán, Alžír,Egypt, Irán, Irák, Izrael, Libye, Pákistán, Maroko, Saúdská Arábie a Tunis. 

Datle jsou významným zdrojem sacharidů,  vitamínu A a vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, E a K. Obsahují  23 aminokyselin i poměrně velké množství minerálů např. draslík, chlór, fosfor a vápník, dále stopové prvky mědi, manganu a zinku. Čerstvé datle obsahují i vitamín C, sušené datle železo.

Datle a jejich účinky na zdraví:

  • jsou velmi výživné (glukóza, bílkoviny, aminokyseliny)
  • jsou výživou pro pokožku, nehty i vlasy
  • podporují imunitní systém
  • podporují mozek a mozkové funkce jako soustředění a paměť
  • pomáhají chránit proti ucpávání tepen
  • vysoký obsah taninů pomáhá při střevních potížích 
  • prospívají kostem a kloubům, protože obsahují vápník 
  • úspěšně ovlivňují krevní tlak a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění (hořčík a draslík)
  • mají afrodiziakální účinky působící na ženy i muže 
  • mají antioxidační účinky a jsou velkým zdrojem vitamínu C. Ve 100 gramech je ho 1/3 doporučené denní dávky
  • vhodné při redukčních dietách, stejně jako fíky
  • datle jsou vhodné pro udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů (draslík, vápník)
  • snižují krevní tlak
  • působí proti křečím 
  • povzbuzují při poklesu výkonu a únavě (narozdíl od kávy a čaje neobsahují tein či kofein)
  • příznivě působí při nachlazení a rýmě
  • datle působí jako přírodní aspirin (proto je vhodná konzumace zejména v zimním období)
  • podporují lepší vidění díky obsahu vitaminu A
  • snižují riziko nádorových onemocnění
  • dávají sílu a vytrvalost, prodlužují délku života 
  • pomáhají vylučovat těžké kovy z těla
  • pomáhání při hojení krvácení dásní
  • snižuje vedlejší účinky antibiotik

 

Výše  uvedené informace s výrobky nesouvisí a mají pouze informativní charakter.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení