Fíky a datle – co o nich možná nevíte?
Co možná nevíte o fících
Toto exotické ovoce je plodem fíkovníku (Ficus carica), který má původ v Přední Asii již v 8 tisiciletí před n. l. Čerstvé dužnaté, medově šťavnaté plody obsahují až 80 % vody. Sušené fíky obsahují cca 15 % vody, 60 % cukru, 5 % pektinu, 3 % škrobu a malý obsah tuku. Bílý povlak na fících je zkrystalovaná glukóza. Fíky podporují trávení, rychlý zdroj energie při psychické a fyzické únavě, zlepšují střevní mikroflóru, výborně zasytí.
Dnes jsou největšími producenty fíků Turecko, Írán, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Alžírsko a Kalifornie.
Fíky a jejich účinky:
- zdroj energie (obsahují nerafinované cukry) při psychické a fyzické únavě, dobře zasytí, vhodné pro sportovce (zdroj proteinů)
- při kašli, nachlazení, bronchitidě, čištění ledvin a močových cest
- mají schopnost rozpouštět usazené hleny v dýchacích cestách
- podporují činnost střev a čistí jejich sliznici
- podporuje zdravé zažívání, střevní flóru
- čistí ledviny (močopudný účinek)
- májí detoxikační účinek (vysoký obsah vlákniny)
- jsou zdrojem elektrolytů sodík, draslík, hořčík, vápník
- snižuje hladinu tuků v krvi a harmonizuje hladinu cholesterolu
- podporuje mozek a mozkové funkce
- neutralizují kyselinotvorné potraviny
- chutná a kvalitní náhrada cukrovinek a sladkého pečiva
- jsou účinnou prevencí kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
Co možná nevíte o datlích
Plody datlí (datle, plody datlovníku pravého - Phoenix dactylifera) jsou podlouhlé oválné bobule dlouhé až 7 centimetrů, v průměru mají 2 až 3 centimetry. Podle druhu - odrůdy mohou mít různé barvy od žluté, oranžové, tmavě červené až po černou barvu. Datle pocházejí z oblastí Mezopotámie ve střední Asii, kde se pěstovaly již před více než 5000 lety. Odtud pochází i perská epilace. Mezi přední pěstitele datlí patří: Írán, Alžír,Egypt, Irán, Irák, Izrael, Libye, Pákistán, Maroko, Saúdská Arábie a Tunis.
Datle jsou významným zdrojem sacharidů, vitamínu A a vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, E a K. Obsahují 23 aminokyselin i poměrně velké množství minerálů např. draslík, chlór, fosfor a vápník, dále stopové prvky mědi, manganu a zinku. Čerstvé datle obsahují i vitamín C, sušené datle železo.
Datle a jejich účinky na zdraví:
- jsou velmi výživné (glukóza, bílkoviny, aminokyseliny)
- jsou výživou pro pokožku, nehty i vlasy
- podporují imunitní systém
- podporují mozek a mozkové funkce jako soustředění a paměť
- pomáhají chránit proti ucpávání tepen
- vysoký obsah taninů pomáhá při střevních potížích
- prospívají kostem a kloubům, protože obsahují vápník
- úspěšně ovlivňují krevní tlak a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění (hořčík a draslík)
- mají afrodiziakální účinky působící na ženy i muže
- mají antioxidační účinky a jsou velkým zdrojem vitamínu C. Ve 100 gramech je ho 1/3 doporučené denní dávky
- vhodné při redukčních dietách, stejně jako fíky
- datle jsou vhodné pro udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů (draslík, vápník)
- snižují krevní tlak
- působí proti křečím
- povzbuzují při poklesu výkonu a únavě (narozdíl od kávy a čaje neobsahují tein či kofein)
- příznivě působí při nachlazení a rýmě
- datle působí jako přírodní aspirin (proto je vhodná konzumace zejména v zimním období)
- podporují lepší vidění díky obsahu vitaminu A
- snižují riziko nádorových onemocnění
- dávají sílu a vytrvalost, prodlužují délku života
- pomáhají vylučovat těžké kovy z těla
- pomáhání při hojení krvácení dásní
- snižuje vedlejší účinky antibiotik
Výše uvedené informace s výrobky nesouvisí a mají pouze informativní charakter.