Využijte dopravu ZDARMA při objednávce nad 1 200 Kč

Fíky a datle – co o nich možná nevíte?

Co možná nevíte o fících

Toto exotické ovoce je plodem fíkovníku (Ficus carica), který má původ v Přední Asii již v 8 tisiciletí před n. l. Čerstvé dužnaté, medově šťavnaté plody obsahují až 80 % vody. Sušené fíky obsahují cca 15 % vody, 60 % cukru, 5 % pektinu, 3 % škrobu a malý obsah tuku. Bílý povlak na fících je zkrystalovaná glukóza. Fíky podporují trávení, rychlý zdroj energie při psychické a fyzické únavě, zlepšují střevní mikroflóru, výborně zasytí.

Dnes jsou největšími producenty fíků Turecko, Írán, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Alžírsko a Kalifornie. 

Fíky a jejich účinky:

  • zdroj energie (obsahují nerafinované cukry) při psychické a fyzické únavě, dobře zasytí, vhodné pro sportovce (zdroj proteinů)
  • při kašli, nachlazení, bronchitidě, čištění ledvin a močových cest 
  • mají schopnost rozpouštět usazené hleny v dýchacích cestách
  • podporují činnost střev a čistí jejich sliznici
  • podporuje zdravé zažívání, střevní flóru 
  • čistí ledviny (močopudný účinek)
  • májí detoxikační účinek (vysoký obsah vlákniny)
  • jsou zdrojem elektrolytů sodík, draslík, hořčík, vápník
  • snižuje hladinu tuků v krvi a harmonizuje hladinu cholesterolu
  • podporuje mozek a mozkové funkce
  • neutralizují kyselinotvorné potraviny
  • chutná a kvalitní náhrada cukrovinek a sladkého pečiva
  • jsou účinnou prevencí kardiovaskulárních a nádorových onemocnění

 

Co možná nevíte o datlích 

Plody datlí (datle, plody datlovníku pravého - Phoenix dactylifera) jsou podlouhlé oválné bobule dlouhé  až 7 centimetrů, v průměru mají 2 až 3 centimetry. Podle druhu - odrůdy mohou mít  různé barvy od  žluté, oranžové, tmavě červené  až po černou barvu. Datle pocházejí z oblastí Mezopotámie ve střední Asii, kde se pěstovaly již před více než 5000 lety. Odtud pochází i perská epilace.  Mezi přední pěstitele datlí patří: Írán, Alžír,Egypt, Irán, Irák, Izrael, Libye, Pákistán, Maroko, Saúdská Arábie a Tunis. 

Datle jsou významným zdrojem sacharidů,  vitamínu A a vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, E a K. Obsahují  23 aminokyselin i poměrně velké množství minerálů např. draslík, chlór, fosfor a vápník, dále stopové prvky mědi, manganu a zinku. Čerstvé datle obsahují i vitamín C, sušené datle železo.

Datle a jejich účinky na zdraví:

  • jsou velmi výživné (glukóza, bílkoviny, aminokyseliny)
  • jsou výživou pro pokožku, nehty i vlasy
  • podporují imunitní systém
  • podporují mozek a mozkové funkce jako soustředění a paměť
  • pomáhají chránit proti ucpávání tepen
  • vysoký obsah taninů pomáhá při střevních potížích 
  • prospívají kostem a kloubům, protože obsahují vápník 
  • úspěšně ovlivňují krevní tlak a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění (hořčík a draslík)
  • mají afrodiziakální účinky působící na ženy i muže 
  • mají antioxidační účinky a jsou velkým zdrojem vitamínu C. Ve 100 gramech je ho 1/3 doporučené denní dávky
  • vhodné při redukčních dietách, stejně jako fíky
  • datle jsou vhodné pro udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů (draslík, vápník)
  • snižují krevní tlak
  • působí proti křečím 
  • povzbuzují při poklesu výkonu a únavě (narozdíl od kávy a čaje neobsahují tein či kofein)
  • příznivě působí při nachlazení a rýmě
  • datle působí jako přírodní aspirin (proto je vhodná konzumace zejména v zimním období)
  • podporují lepší vidění díky obsahu vitaminu A
  • snižují riziko nádorových onemocnění
  • dávají sílu a vytrvalost, prodlužují délku života 
  • pomáhají vylučovat těžké kovy z těla
  • pomáhání při hojení krvácení dásní
  • snižuje vedlejší účinky antibiotik

 

Výše  uvedené informace s výrobky nesouvisí a mají pouze informativní charakter.